Swedish

Luomajärvi Hästgiveri specialiserar sig på familjesemestrar och hästturism

Ägarna till gästgiveriet vill erbjuda sina gäster något gammalt, något nytt, något lånat – och något elegant. Luomajärvi Hästgiveri är en lyxig upplevelse för alla som uppskattar lantromantik, god mat och avkoppling i en rustik miljö samt möjligheten att välja mellan olika aktiviteter, såsom ridning, turer med hästkärra och vandring på vackra naturstigar.

Kärleken till god, okonstlad mat samt färska ingredienser möts i gästgiveriets berömda kök. Förutom maten bidrar våra bastur, unika sovkammare och roliga aktiviteter till att din vistelse på Luomajärvi Hästgiveri blir oförglömlig!

Våra servicespråk är finska och engelska.

Om oss

Luomajärvi Hästgiveri är ett litet familjeföretag som ligger i närheten av Tammerfors, 66 km norr om Tammerfors-Birkala flygplats. Avståndet till Helsingfors-Vanda flygplats är 240 km. Längs vägen till gästgiveriet finns traditionella finländska landskap, åkrar och skogar. Mahnala, som hör till de nationellt värdefulla landskapsområdena i centrala Tavastland, ligger också i närheten när man kör till gästgiveriet.

Nära Luomajärvi Hästgiveri finns en offentlig väg, vilket är behändigt, men själva gästgiveriet finns mitt i naturen, omgivet av skogar och åkrar. Byggnadsstilen liknar stilen i de flesta finländska hus på landsbygden på det tidiga 1800-talet. Våra kunder kan alltså njuta av den autentiska, rustika miljön under sin avkopplande semester på landet.

Vi på Luomajärvi Hästgiveri vill betona sådana värden i vår service som vi själva uppskattar men samtidigt ta hänsyn till gästernas individuella behov. Vi vill ge våra gäster möjlighet till avkoppling i den vackra miljön men samtidigt även erbjuda lite spänning och nöje i form av olika aktiviteter. Vi värdesätter enkel men läcker mat tillsammans med goda viner. Många av våra gäster återkommer till gästgiveriet år efter år, och inte minst för vårt kök!

Vi får inte glömma våra luddiga vänner som hjälper våra gäster slappna av och bidrar till den unika miljön på gården. För närvarande har vi femton hästar i våra stallar: tolv finska hästar, två svenska ardenner och en shetlandsponny. När våra gäster stiftar bekantskap med dessa fina hästar, är det mycket möjligt att de även träffar en eller två av våra sex katter. På sommaren kan gästerna mata våra får och kaniner och någon gång även vakna till vår naturliga (galande) väckarklocka.

På Luomajärvi Hästgiveri kan du låta tiden passera och fokusera på de enkla sakerna i livet. Avkoppling, bastu och bad, unika rum och roliga aktiviteter garanterar dig en oförglömlig vistelse. Kom för en snabb ridtur eller stanna over hela veckoslutet för att skämma bort dig – det finns många skäl varför det lönar sig att besöka oss!

Vi önskar dig hjärtligt välkommen till Luomajärvi Hästgiveri!

Bastu Semester
Pris: 210 € / 2 nätter

Startdag: onsdagar och fredagar (från höst till sommar)

”På hösten njuter Finland av säsongens färgstarkhet, vi plockar bär och svamp från naturen och tänder ljus på de mörkare kvällarna. På värdshusets bastuprogram hör vi berättelser om finska bastur, bastuälvar och njuter av den mjuka värmen och andan från gamla tider. Vi badar i en växtbaserad badtunna på verandan i Old Malt Sauna, omgiven av stormlyktor och stjärnorna. ”

Program:

Dag ett:
– Ankomst till värdshuset och en välkomstdrink.
– Guidad tur att lära känna gården och omgivningen.
– Den första dagen bekantar vi oss med Birch Saunas doftande värme, provar en enbastabiskpisk och njuter av en bastu snaps av finska örter.
– Kvällsmåltid på värdshusets restaurang.

Andra dagen:
– Lantlig frukost serveras på Inns restaurang.
– Spara tid till en oberoende aktivitet eller lära känna närområdet till exempel.
– Den atmosfäriska mörka stocken Old Malt Sauna är varm, för att inte glömma det uppvärmda örtbadet på verandan. Vi börjar med att lyssna på berättelser om bastun och lära känna dess hemligheter. Som ett körsbär på toppen får du ett glas mousserande vin, cocktailbett och sköna hudvårdsprodukter.
– Middag på värdshusets restaurang.

Dag tre:
– Frukost serveras i Inn’s restaurang.
– Om du vill, finns det en chans för ett oberoende program eller aktivitet på morgonen.
– Dags för adjö.

I priset ingår: välkomstdrink, björkbastuprogram, maltbastu och badtunnsprogram, 2x frukost, kvällsmåltid och middag på Inn’s Restaurant. Mousserande vin och cocktailbett. Boende i ett stämningsfullt dubbelrum, sängkläder, handdukar och badrockar. Allergier och vegetarisk / fiskorienterad kost tas med i beräkningen utan kostnad. Barn 2-12 år -50% rabatt. Extra avgift enkelrum / 50 € / två nätter.

Extra kryddor för din vistelse? Tillgänglig till exempel:

Maximera din semester med oss. Extra natt 55 € inkl. boende och frukost.
Du kan aldrig fira semester för mycket; har ditt rum dekorerat med ljus och serveras med choklad och mousserande vin 25 € / person.
Sov gott. En natt i trädhuset + 50 € / person.
Picknick korg till lunch 13 € / person.
Rustik och romantisk resa på en hästvagn till den lutande, där vi grillar korv och njuter av äkta pitchkokare kaffe / te / juice och tar in den vackra finska utsikten över landsbygden. 45 € / person.
Ridning i naturen 75 € / 1,5 timmar.
Guidad utflykt till bär / svamp i skogen 40 € / person inkl. picknickpaus vid den lutande till.
Snöskorresa till sagoskogen och stekning av korv i skjulet i värmen från ett lägereld 25 € / vuxen, 15 € / barn, programlängden är cirka 1,5 timme. Priset inkluderar guide och snöskor. (På vintern)
Nordic Walking – guidad promenad med käppar 20 € / 1 timme
Avkopplande massage omgiven av lugnande musik 48 € / 1 timme
Kanotresa till den natursköna Jyllifloden. Guidad 40 € / person varaktighet 1,5 timme. I priset ingår 2-personers kanot- och hästkarresa tillbaka från början. Svårighetsgrad: Lätt. Lämplig första gången och nybörjare, liksom barn över 7 år med sällskap av en vuxen. (På sommaren)

När du kontaktar oss kommer vi att informera dig om säsongens alternativ.

Rummet

Det finns sammanlagt sex separata rum på Luomajärvi Hästgiveri. Rummen är av olika storlekar men av samma standard. De olika husen på gården har renoverats så att varje hus antingen har ett rum eller två separata rum. Varje rum har sin egen individuella stil som hyllar den rustika stämningen i byggnaderna och de finska kulturtraditionerna. Rummen värms upp med elektricitet och kan användas året runt. Alla rum har en liten minibar och en vattenkokare, samt kakaopulver, te och snabbkaffe. Rummen saknar Wi-Fi, badrum och duschar, men dessa bekvämligheter finns i omedelbar närhet av rummen i huvudbyggnaden.


Ytterligare kostnader och rabatter:

  • Sängkläder och handdukar 10 € / person, morgonrock 5 € / person, tofflor 2 € / par.
  • Frukost 15 € / person (buffé) barn (2-12 år) 9 € – Be om tillgänglighet
  • Kvällsmåltid 13 € / person, middag 35 € / person – Be om tillgänglighet
  • Extrasäng eller barns resesäng 15 € / dag, under 2 år gratis om de inte behöver en säng
  • Bastu (björkbastu): 13 € / h (1 person), 18 € / h (2 personer), 25 € / h (3-4 personer)
  • Husdjur 20 € / djur / besök

Vi kan också dekorera rummet för en bröllopsnatt, födelsedag eller årsdag. Fråga mer om våra specialpaket!

För bokningar och förtfrågningar, andväd formuläret nedan eller kontakta oss via e-post

Mat

Luomajärvi Hästgiveri är känt för sin okonstlad och smaklig mat. Vi föredrar färska, lokalproducerade ingredienser och enkla finska smaker. Våra delikatesser tillverkas av köksmästaren Mika Haagmann som också är ägare till gästgiveriet. Han kombinerar gärna äkta finska smaker med rustika influenser från det franska och italienska köket. Mika ansvarar också för temakvällar och ser till att ingen på Luomajärvi Hästgiveri lämnar bordet hungrig!

Restaurangen på Luomajärvi Hästgiveri är vanligen öppen endast på beställning och har utskänkningsrättigheter.

Bastur

Vi finländare är kända för att vi älskar att bada bastu. På Luomajärvi Hästgiveri finns två olika bastur för våra gäster.

Gästgiveriets bastu är ett exempel på en modern finsk bastu som värms upp med el. I den behagliga och fuktiga värmen som Harvia-bastuugnen ger är det lätt att slappna av helt och hållet, både fysiskt och psykiskt.

Den gamla kölnan på gästgiveriet är nästan legendarisk. Kölnan har byggts i en bastu där man har torkat maltkorn. Bastun är vedeldad, och det tar cirka sex timmar att värma upp den. Det sägs att det är svårt och komplicerat att använda den traditionella bastuugnen, men att ingen kan konsten som ägaren till gästgiveriet. När ugnen är varm kan kunderna vara säkra på att den härliga värmen och ljudet av sprakande ved smälter bort vilka bekymmer som helst. Om det blir för hett i bastun, kan du ta ett glas champagne i varmbadpoolen strax utanför bastun och – beroende på årstiden – njuta av antingen den friska luften, snön och blinkande stjärnor omkring dig eller den ljusa sommarnattens milda bris.

Aktiviteter

Luomajärvi Hästgiveri erbjuder många olika slags aktiviteter för alla som vill ha en avslappnande men aktiv semester. Välja mellan spabehandlingar, fitnessaktiviteter, terrängridning, tolkning (skidkörning), kälkåkning, olika gruppaktiviteter… Om du inte kan bestämma dig eller inte riktigt vet vad du letar efter, kan du gärna kontakta oss – vi kan planera tillsammans den perfekta utflykten för er.

Vi rekommenderar till exempel

Sleight Rides och Cart Rides

Den traditionella åkturen till en lutad skog är en aktivitet som gynnas av många. Slädens milda ”whuss”, mjuka och trevliga tjärsväva, varma filtfiltar och guideens milda röst kommer att presentera legenderna från det gamla och det nästan glömda sättet att leva. Njut av den skonsamma resan genom det pittoreska landskapet i den vinterliga Pirkanmaa, smaka på det öppna elden bryggt kaffe och läckra snacks och låt rytmisk stämpling av hovar och milda snarkar från den stora arbetshästen bära dig med den nordliga vinden.

Längd: 1,5 timmar – 2 timmar
Gruppstorlek: 1-10 personer
Drivs: dagligen på begäran
Pris: 45 € person (min. 2 personer)
* Över 12-årig deltagare. Barn 2-12: 20 € / per barn.

Längdåkning

De djupa skogarna och det stora fältet som omger Luomajärvi Horse Inn erbjuder en perfekt tillflyktsort och möjligheten för längdåkning. Dyk in i landskapet med professionella instruktörer och den säkra fothästen. Lyssna på den tysta summan av träden och fyll dina lungor med tall doftande luft eller beundra de tusen diamanterna på de snöiga bankerna.

Längd: 2,5 timmar
Gruppstorlek: 1-6 personer (barn måste vara över 12 år)
Drivs: dagligen på begäran
Pris: 110 € / pers. (1-2 deltagare), 95 € / pers. (3 deltagare), 85 € / pers. (4-6 deltagare)

För bokningar och förtfrågningar, andväd formuläret nedan eller kontakta oss via e-post

Hur kommer du hit?

Luomajärvi Hästgiveri ligger mysigt nära Tammerfors, bara 66 km norr om Tammerfors Pirkkala internationella flygplats och 240 km från Helsingfors-Vanda flygplats. Körvägen till destinationen går genom traditionell finsk landsbygd med sina åkrar och skogar och under körning kan du också få en glimt av Mahnala, som nationellt erkänns som ett traditionellt landskap i Central-Häme.

Med buss:

Bussen avgår från Tammerfors kl. 10.30 och anländer till hållplatsen i närheten runt kl. 12. Resan inkluderar en transfer, och föraren kommer att ge dig råd. Bussen avgår från värdshuset runt 9.42 på vardagar och kl 11.42 på helger.

Med bil:

Från ”Tammerfors Valtatie 3” mot Vasa. Följ Ikaalinen, väg 265 mot Kankaanpää. Efter att ha kört cirka 8,5 km ser du vägskyltar som leder till värdshuset. Sväng höger så når du din destination. Vi rekommenderar att du letar efter mer detaljerade instruktioner från t.ex. Google kartor.

Besök också webbplatserna Ikaallinen och Tammerfors. Du hittar information om orter och närliggande attraktioner där. Här är direktlänkar till webbplatser.

Visit Ikaallinen

Visit Tampere

Övriga sevärdheter

I närheten av Luomajärvi Hästgiveri finns även andra platser som är värda att besökas. Nedan finns några rekommenderade alternativ.

Jämi

Detta är ett ställe som absolut är värt ett besök! Cirka 10 km från gästgiveriet finns det vackra Jämiområdet samt aktivitetscentret Jämi. Den höga åsen och skogarna i Jämiområdet erbjuder en perfekt miljö för utomhusaktiviteter. Aktivitetscentret Jämi erbjuder såväl fiskeri, kanoting, guidade vandringsturer som utflykter med terränghjuling. Småföretagen på centret garanterar dig en aktiv semester efter din smak. Du kan även njuta av en varm kopp kakao eller ett stop öl på caféet Jämi, eller åka skidor i Jämi skidtunnel där det finns snö året runt.

  • Läs mer om olika aktiviteter på adressen www.jami.fi
  • En husky gård 50 minuter bort. Husky safaris för familjer och grupper max 10 personer. Riverside Husky
  • Det finns nationalpark i närheten. Seitsemisen kansallispuisto
  • Finlands andra UNESCO-geoparkplats ligger precis i Luomajärvi Hore Inns bakgård. Status uppnådd 2020.”Tornet i Lauhanvuori är den högsta punkten i geoparkområdet. Du kan se kullarna Hämeenkangas, Alkkianvuori och Susivuori i horisonten, bland andra sevärdheter. Utsikten är i allmänhet väldigt platt, vilket återspeglar områdets subkambrianska peneplan. ” Här är webbplatsen där du kan hitta mer information om denna plats. GEOPARK Lauhanvuori – Hämeenkangas

Vieraskirjan otteita:

”Kiitos ihanista puitteista ja mahtavasta hevosajelusta. Ruoka räjäytti potin ja maut olivat todella nautinnolliset. Tulemme varmasti toistekin!”

Galleria